Monday, 17 February 2014

Kanak - kanak hiperaktif.

Perkataan hiperaktif/ADHD dah selalu sangat sy dengar. Sebagai guru pemulihan khas yg sudah bertugas hampir 6 tahun, kanak-kanak hiperaktif ni selalu saya jumpa samada di kelas saya @ di kelas pendidikan khas. Murid istimewa ini biasanya akan menjadi 'client' saya. Tapi tahukah kita apa ciri2 murid istimewa ini? Selain guru, ibu bapa adalah individu terdekat yg boleh kenal pasti ciri2 murid ini.
Secara biologikal hiperaktif ini di takrifkan sebagai pengambilan gula berlebihan. Kanak2 lebih cenderung ke arah ini kerana mereka menggemari makanan yang rapuh,gula2,coklat dan sebagainya. Kadar gula berlebihan dari yang sepatutnya menyebabkan suhu badan kanak2 tersebut meningkat dan berlaku tekanan kepada perjalanan darah. Ini menyebankan kanak2 tersebut tidak dapat memberi tumpuan dan gagal fokus terhadap sesuatu perkara. Antara kesan perubahan kimia ini terhadap kanak2 tersebut adalah:
-badan kerap berpeluh
-mata terlalu cepat memfokus
-jari kaki dan tangan tangkas bergerak
-lutut meregang
Sememangnya gula penting untuk badan tetapi gula yang dimaksudkan adalah gula asli yang ada unsur glukosa yang boleh didapati dari sayuran, ubi kentang,ikan dan lain2.
Pengalaman mengajar murid istimewa ini membuatkan saya sudah faham akan ciri2 mereka.. Antara ciri- ciri murid istimewa ini adalah:
-tidak dapat memfokus terhadap pelajaran
-tidak menunjukkan berminat terhadap sesuatu perkara
-Murid ini terlalu agresif, tiada disiplin, mengganggu rakan lain
-tidak menyiapkan tugasan yang diberi
-kanak2 hiperaktif sekitar umur 2 tahun berpotensi meniru gaya dan perbuatan orang dewasa.
-kerap gerakkan kaki dan tangan
-kerap tinggalkan tempat duduk di dalam kelas
-banyak bercakap
Bagi kanak2 hiperaktif yang ada masalah tumpuan singkat:
-tidak teliti semasa membuat kerja sekolah dan lain2 aktiviti
-banyak helah
-pelupa
-sering hilang barang(alat tulis dll)
Bagi kanak2 hiperaktif yang bersifat tingkah laku impulsif pula:
-sering menjawab sebelum soalan selesai diajukan
-tidak sabar
-suka menyampuk
-sering mengalami kemalangan akibat kecuaian
Saya saranakan agar ibu bapa berikan supplement yang bersesuian untuk kanak2 istimewa ini. Antaranya adalah Omega Guard yang kaya dengan DHA, EPA, ALA. Komponen ini penting untuk perkembangan otak kanak2. Omega guard juga mampu bantu proses pengurusan berat badan dimana kita sedia maklum,jika gula berlebihan akan mengakibatkan obesiti.
Kepada pembaca2 yang inginkan maklumat lanjut berkenaan murid hiperaktif ini,boleh hubungi saya..insyaallah saya sudi berkongsi pengalaman. Dan jika inginkan maklumat lanjut berkenaan produk Omega Guard Shaklee ini juga saya sudi membantu.
Juliya  0192648694 wassup/sms
Shaklee Independent Distributor
Id: 973463
Fb Fanpage: My Supplement Closet
Fb Personal: Juliya Baharom

0 comments:

Post a Comment