Friday, 12 December 2014

BIBIR PEROKOK HITAM?

ASSALAMUALAIKUM..


Baru - baru ni saya dan kawan - kawan di group wassup ada discuss pasal tabiat merokok ni. Rata - rata bersetuju perokok ni memang susah sangat nk tinggalkan tabiat yang satu ni. Pada saya, merokok ni dh buatkan mereka ketagih. 
Perasan tak bibir perokok makin lama akan menjadi gelap @ hitam? Apa punca nya? Betapa comelnya kalau bibir kita merah dan nampak fresh je macam dalam gambar kat bawah ni. Nak bibir fresh? berhenti merokok.ermmmmmm


Ok, disebabkan suami saya pun perokok, saya pun search la apa punca bibir perokok ni hitam.

1. Nikotin

  • Nikotin yang terkandung dalam rokok akan membuatkan kulit perokok menjadi kusam, rosak dan menukarkan warna semulajadi bibir.
  • Nikotin juga mempengaruhi sistem peredaran darah perokok. Ini kerana nikotin akan menyentuh sistem saraf utama, menyebabkan sistem badan bertindak balas dan melepaskan lemak yang tersimpan, masuk ke saluran darah dan melekat pada pembuluh darah dan lama kelamaan pembuluh darah akan mengeras.
  • Pembuluh darah yang mengeras lama kelamaan akan menyempit dan berlaku lah saluran darah tersumbat dan menyebabkan oksigen tidak dapat disalurkan dengan mencukupi.
  • Bila perokok kekurangan oksigen, kesannya adalah pada kulit di mana kulit mula kering dan menjadi pucat. Ini termasuklah kulit bibir yang mula menghitam.
  • Kesan lain juga adlah penyerapan zat besi kan mula berkurangan dan menyebabkan proses pembentukan hemoglobin darah terganggu dan ini menyebabkan bibir jadi hitam.

2. Kekurangan VITAMIN D

  • Tabiat merokok yang melampau juga akan membuatkan badan kita kekurangan Vitamin D. Bila badan kekurangan vitamin D, sistem pertahanan badan kita akan lemah terhadap Sinar UV. Ini akan membuatkan sinar UV ini senang meresap ke kulit kita dan akan merosakkan bibir dan menyebabkannya menjadi gelap dan hitam.


3. Dehidrasi

  • Tabiat merokok yang melampau akan menyebabkan tubuh badan kita kekurangan air atau dehidrasi. Contoh paling mudah, bila kita kurang minum air, kulit kita akan menjadi kering dan boleh merosakkan kulit.
  • haba panas dari rokok juga membuatkan bibir menjadi kering dan sel - sel bibir menjadi rosak. ini kerana kulit bibir adalah sangat nipis dan sangat sensitif
Bibir perokok menjadi hitam bukalah dalam masa yang singkat tetapi mengambil masa yang lama. Sebab tu kalau baru nak berjinak - jinak dalam dunia merokok ni, bibir nampak fresh lagi kan. So tak kesah sangat lah. Tapi lama kelamaan barulah bibir jadi hitam, orang keliling menegur, barulah rasa menyesal.

Sebab tulah, saya nasihatkan banyakkan minum air sekurang kurangnya 8 gelas sehari @ 2 liter sehari bagi mengelakkan masalah dehidrasi.

Pengambilan supplement juga sedikit sebanyak boleh membantu masalah kekurangan VITAMIN D.
VITALEA iaitu Multivitamin dari Shaklee mengandungi 28 nutrient dan salah satu nya adalah Vitamin D.JULIYA BAHAROM
0192648694
fb Page: My Supplement Closet

0 comments:

Post a Comment